Magazijnbeheer

Vroeger werden magazijnen vaak beschouwd als een kostenpost, een noodzakelijk kwaad, die geen toegevoegde waarde leverden aan het product. Tegenwoordig is de rol van het magazijn veranderd. Magazijnen gaan niet alleen meer over de opslag van goederen maar zijn uitgegroeid tot een onmisbaar element in de supply chain met als doel om het juiste product, op het juiste moment, op de juiste plaats tegen de juiste/laagste kost te kunnen realiseren.

Het toenemend aantal producten in voorraad, de kleinere volumes, de kortere rotatietijden, de intolerantie bij klanten voor foutieve leveringen en de noodzaak om alles real-time te traceren liggen aan de basis van het nut van een Warehouse Management Systeem (WMS). Naast het ontvangen, verplaatsen en verzenden van goederen worden vaak ook aanvullende handelingen verricht zoals wegen, verpakken of labelen.

De integratie van barcodescanning en de koppelingen met bijvoorbeeld weegapparatuur hebben de weg geopend naar het automatiseren en optimaliseren van de logistiek. WMS is uitgegroeid tot een aparte discipline al dan niet in combinatie met ERP.