Logistiek

Een korte definitie van logistiek is "de juiste producten, op de juiste tijd, op de juiste plaats, in de juiste hoeveelheden tegen minimale kosten". Het proces start vaak met het tijdig herbevoorraden van de magazijnen door inkoop, productie of transfers vanuit nevenmagazijnen. Maar logistiek gaat ook over de interne handelingen van goederen gaande van de ontvangst, inslag, uitslag tot de verzending.

Doorheen de jaren is het aanbod aan verschillende producten toegenomen waarbij ook de verhandelbare volumes kleiner zijn geworden. Voorraden kosten geld dus moeten de producten sneller roteren. Bovendien komen er vaak ook extra handelingen aan te pas zoals verpakken of etiketteren waardoor het aantal manipulaties aanzienlijker is geworden. De kans op fouten stijgt met het aantal transacties per dag. Problemen door een onjuiste productherkenning, het niet tijdig terugvinden van de resterende stock, het zoeken naar een vrije stocklocatie… liggen aan de basis van een inefficiënt magazijnwerking.

Het gebruik van RF-technologie in combinatie met barcodes en scanning kan een welkome aanvulling zijn om de logistieke processen te automatiseren met minder kans op fouten en snellere doorlooptijden als positief resultaat.